Välismaal tasutud käibemaksu tasub tagasi taotleda

Käibemaksukohustuslasena registreeritud ettevõtetel, mille töötajad tegevusala sisust tingituna viibivad aeg-ajalt välisriikides, on põhjust taotleda tagasi käibemaksutagastust kasutatud teenustelt nagu näiteks majutus, autorent ja -kütus. Kuidas see täpsemalt käib ja milliseid nüansse silmas pidada, selgitab raamatupidamisfirma Vesiir OÜ asutaja ja juht Enno Lepvalts.

Raamatupidamisfirma Vesiir OÜ asutaja ja juht Enno Lepvalts

Piiriülene ehk välismaal tasutud käibemaks tähendab väljaspool Eestit tehtud ostudelt tasutud käibemaksu, näiteks Lätis tankimise või Leedus ööbimiselt makstud tasud. Lepvalts nendib, et reeglina käib see eelkõige teenuste või selliste kaupade kohta nagu on mootorikütus. Ehk teenused, mida saab tarbida vaid asukohariigis – majutus, messid, autorent, kütus, taksoarved, teemaksud, seminari- või ühistranspordikulud.

„Riigiti on tagastatava käibemaksu miinimumsumma perioodi ostude kohta erinev, samuti on erinevad ostude tõenduse alammäärad – mõnel juhul piisab teatud ostusummani lihtsalt ostudokumendi andmetest, teisel puhul aga on vaja lisada ka skaneeritud ostudokument. Üldjuhul on nõuded välismaa arvetele sarnased siseriiklikutele arvetele. Euroopa Liidus on tagastuse minimaalne piirmäär üsna madal ja sõltub ka sellest, kas tagasiküsimine toimub kord aastas või sagedamini,” täpsustab Lepvalts. „Protsess ei ole keeruline, seda kasutatakse ikka, kui ostud piirmäära ületavad. Eks firmati on see erinev, aga kõige levinum on ilmselt autokütusetelt käibemaksu tagasitaotlemine.”

Ta lisab, et ost peab jääma taotlusperioodi sisse ning taotlemine Euroopa Liidu piires toimub elektrooniliselt läbi Eesti e-maksuameti/e-tolli. Aeg, mil Euroopa Liidu riikide käibemaksu pidi taotlema käsitsi kirjutatud võõrkeelsete blankettide ja originaaltšekkide saatmisega vastava riigi maksuametile, on ammu läbi. Täna toimub kõik internetis ning emakeeles, kusjuures juhendmaterjalid on EMTA kodulehel eesti keeles olemas.

Taotluses täidetakse tabel müüja nime, aadressi, käibemaksukohustuslasena registreerimise numbri, arvenumbri, maksustatava summa ja käibemaksu ning osalise mahaarvamise korral ka mahaarvatava osa suurusega. Nagu öeldud, võivad suuremate arvete puhul riigid nõuda elektroonilise koopia lisamist, näiteks kütuse soetamisel käibemaksuta summast alates 250 eurost ning ülejäänud juhtudel alates 1000 eurost.

Kõige pikem tagasitaotlemise aeg on aastakaupa tagastusel, siis peab taotluse esitama üheksa kuu jooksul. Kvartaalsel taotlemisel nii pikalt aega ei ole. Raha tagasimaksmine võtab veidi aega, näiteks aasta kaupa tagastuse puhul on normaalne tagastuse periood 4-5 kuud taotluse esitamisest.

Käibemaksu tagastuse piirangud

Välismaalt tagastavale käibemaksule on ka teatavad piirangud. Autokütuselt ja majutuselt Lepvaltsi hinnangul üldjuhul ikka käibemaks tagastatakse, ent seda ei tagastata kaupadelt, mida käibemaksukohustuslane saaks osta 0% määra ehk ühendusesisese soetuse korda rakendades. „Samuti on reegel, et käibemaksu ei tagastata nendelt ostudelt, millelt siseriiklikult tagastust ei saa või mida taotleva firma asukohariik teise poole riigi firmadele ei tagasta. Ehk vorst vorsti vastu.”

Ettevõtjad võivad taotluste esitamisel kasutada volitatud esindajaid. Eestist välismaale taotluste esitamiseks kasutavad volitatud esindajad samuti e-maksuametit/e-tolliametit, milleks peab esindajal olema vastav leping.

Euroopa Liidu välistest riikidest käibemaksutagastuse saamine nõnda lihtne ei ole. Nii näiteks Šveitsist tagastuse saamise arvestusperiood on vaid aastane, aega taotluse esitamiseks 30. juunini, tagastussumma alammäär (ehk maksusumma!) on 500 Šveitsi franki ning peab kasutama kohalikku, Šveitsis asuvat esindajat. Nüansse on veel ja need on ajas muutuvad.