Platvormitöö ärgitab ettevõtlust, kuid sellega tasub olla ettevaatlik

Inimeste ettevõtlikkust ei tohi piirata, kuid platvormitöö tegijad peaksid olema tasude ja maksude osas tähelepanelikumad, tõdeb Enno Lepvalts raamatupidamisbüroo Vesiir juht.

Aina enam inimesi teeb platvormitööd ehk nad töötavad lühiajaliste lepingutega, mis maksude mõttes teeb olukorra keerulisemaks ja paneb rohkem vastutust töötajale, kes on sunnitud töötama FIE või OÜna.

Ettevõtlikust ei tohi piirata, vaid seda tuleb ärgitada. Ja platvormitöö on üks selline variant, mis annab inimestele vabaduse otsustada, kus, millal, mis tööd ja kellele soovitakse teha. Aga kindlasti ei kao siit kõrvalt kuhugi ka nii-öelda tavatöö, sest endiselt on väga palju inimesi, kes soovivad oma ellu kindlust ning stabiilsust.

Platvormitöö tegijad võiksid siiski olla töötasude ja maksude maailmaga paremini kursis.

Soovitan platvormitöö tegijatel arvutada oma sissetulekud läbi nii, et igaks juhuks tuleks arvestada maksimaalsete maksudega. Ja kindlasti arvestada tasu sisse ka puhkusetasu, mida platvormitöötajatele ju ei maksta. Ehk kui on näiteks soov puhata aastas üks kuu, võiks aastapalk olla senisest 1/12 võrra suurem.

Platvormitöö tegijale ei maksta ka töösuhte lõpetamise hüvitisi. Aga mida teha siis, kui töö ootamatult otsa saab, aga hüvitisi keegi ei maksa? Tuleb ise hakkama saada!

Tööampsude tegijatel tuleb maksta ka ise oma töövahendite ja tööriiete ning ruumi rendi eest.

Seega tuleb platvormi töö tegijal läbi mõelda ka kõik lisanduvad väljaminekud. Platvormitöötaja palkajad ehk suurettevõtted püüavad kahjuks sageli kõik need kulud lükata enamasti sujuvalt töötaja kanda.

Näen, et platvormitöötajad on täna surutud olukorda, kus nad saavad palka, aga töövahendite ja töötamisega kaasnevad tasusid ei taheta neile maksta. Ja paraku mängib siin oma olulist rolli ka eestlastele omane allaheitlikkus, kus inimene ei oska või ei julge oma õiguste eest seista. Meie ametiühingud on nõrgad ning toidukullerid ja taksojuhid peavad hakkama saama olles üksinda globaalsete ettevõtete partneriks. Teistes riikides on platvormitöötajad paremini valmis oma õiguste eest võitlema, meenutagem näiteks Londoni taksojuhte, kes üheskoos tänavatele tulid.

Kui tõsiselt on päevakorras ümbrikupalkade teema?

Erinevate töövormide tegemine, ebaregulaarne töötamine ning platvormitöö on toonud fookusesse taas mure ümbrikupalkade pärast. Käivad koguni jutud justkui keerulises olukorras olevate toitlustusasutuste puhul pigistavad ametnikud teadlikult silma kinni, kuna see sektor sai koroonakriisi ajal kõvasti pihta ning ettevõtjaid püütakse pehmemalt kohelda.

Tegelikult ei ole sellistel kuulujuttudel alust, siis nii saaks ju mõni ettevõtja selgelt suurema konkurentsieelise. Lepvalts märgib, et temal isiklikult ei ole olnud viimasel ajal kokkupuuteid ümbrikupalkadega ning ta ei ole kuulnud, et maksuamet oleks oma ranget poliitikat selles osas muutnud. Kogenud ettevõtjana leiab Enno Lepvalts, et konkurents peab olema kõigile ühetaoline ja aus. Väga kehv oleks kuulda, kui kellelegi antakse võimalus nihverdada. Erandeid tuleb reguleerida teistmoodi, kui läbi sõrmede vaatamine!

Mida tähendab üldse platvormitöö?

Platvormitöö on digiplatvormi vahendusel tehtav töö, mille käigus osutatakse teenust isikult isikule või isikult ettevõttele. Eestis on mitmeid platvormitöö pakkujad, näiteks toidukulleri ja taksoteenuse valdkonnas. Platvormitöötajad tegutsevad iseseisva lepingupartnerina ehk nad ei ole platvormide poolt palgatud. Platvormitöötajate õiguslik staatus on tekitanud aga poleemikat, sest neile ei laiene töötajatele ette nähtud sotsiaalsed garantiid, samas kannavad nad ettevõtjatele omaseid riske.

Kuidas peaks platvormitöötaja tasu arvestama näiteks siis, kui ta sooviks teenida oma tööga 1000 eurot ühes kuus?

Kuna platvormitöö puhul ei arvestata maksuvaba tuluga, sest ei ole teada muud tulud, arvutab palgakalkulaator tema netokuupalga kogukuluks umbes 1735 eurot. Kui platvormitöötaja tahaks töölepinguga tööl olevate inimestega sarnaselt tasustatud neljanädalast puhkust, peaks ta 11 kuu jooksul teenima 12 kuu tasu. Ehk siis aasta jooksul 12*1735 eurot on 20 820 eurot. See tähendab, et 11 kuuga oleks kuutasuks 1893 eurot.

Lisaks peaks platvormitöötaja arvestama kuludega töövahenditele nagu side, elekter, kütus ja sõidukikulu. Sageli aga ei tulda selle pealegi, et transpordi- ja telefonikulud on samuti reaalsed ja vajalikud kulud töö tegemiseks.

Võta meiega ühendust, kui vajad raamatupidamisteenust või konsultatsiooni platvormitöö osas. Helista telefonil +372 680 6030, +372 502 5203 või kirjuta meile!